PERONOSPORA (plamenjača) VINOVE LOZE
Opis: Peronospora se
pojavljuje na svim organima loze. Najkarakterističniji simptomi javljaju
se na lišću, cvjetovima i grozdovima. Na lišću se prvi znaci pokazuju u
vidu lako prozirnih pjega, zvanih "uljaste pjege". U okvirima tih pjega,
s naličja, stvara se, kad je vrijeme vlažno, bjeličasta paperjasta
prevlaka, koja predstavlja najkarakterističniji simptom peronospore. Kod
kasnijih zaraza, na starijem lišću, pjege su poligonalnog oblika,
također s bjeličastom prevlakom s naličja. Zaražena cvast pokriva se
dijelom ili u cjelosti, bjeličastim paperjem da bi ubrzo zatim oboljeli
dijelovi dobili mrku boju i sasušili se. Na grozdovima se bolest
ispoljava od zametanja pa do šaranja bobica. Napadnute mlade bobice, kao
i njihove peteljke, pokrivaju se bjeličastim paperjem. Kasnije zaražene
bobice, u fazi šarka, dobivaju prvo plavičastu a zatim mrku boju,
smežuravaju se i sasušuju, bez pojave karakterističnog paperja na
površini.
Štetnost: Peronospora
je bolest američkog porijekla. U Europu (Francusku) je prenesena oko
1874. godine. U našoj je zemlji zapažena u nekim hrvatskim vinogorjima
1882. Bolest spada među najštetnije u vinogradarstvu čitavog svijeta.
Svake godine, u našoj kao i u ostalim zemljama, nanosi osjetne gubitke,
a u godinama peronospore može i pored primjene zaštitnih mjera
upropastiti najveći dio berbe. I ozbiljno iscrpiti lozu uslijed masovnog
uništavanja lišća.
 |
peronospora na vrhovima |
 |
peronospora sa donje strane lista |
Biologija: Peronospora
izaziva parazitna gljiva u čijem razvojnom ciklusu postoje: vegetativni
organ - micelija i dva reproduktivna stadija: bespolni konidiji i polni
oospore (zimske spore). Oospore se razvijaju u lisnom tkivu; najčešće u
okviru onih poligonalnih pjega. Prezimljuju u otpalom lišću i u
proljeće, kad srednja dnevna temperatura dostigne 11°C i kada nastane
dulji kišni period s najmanje 10 mm oborina, klijaju stvarajući jednu
krupnu sporu - makrokonidiju, iz koje se oslobađaju zoospore. Zoospore
prenesene kapima kiše na prizemno vlažno lišće loze ostvaruju primarne
zaraze. Neko vrijeme nakon zaraze, na lišću se javljaju uljaste pjege.
Vrijeme koje protekne između zaraza i pojave uljastih pjega označava se
kao period inkubacije. Duljina ovog perioda ovisi o visini temperature i
kreće se u našim krajevima u svibnju i lipnju obično 7-14 dana. Po
isteku inkubacije stvaraju se, ako je vrijeme vlažno, konidije koje
izbijaju na razgrananim konidioforima kroz puči, stvaraju bjeličastu
paperjastu prevlaku s naličja uljastih pjega. Konidije vrše sekundarne
zaraze, pod uvjetom da se nađu u kapi kiše ili rose, kad je temperatura
iznad 13°C. Poslije novog perioda inkubacije pojavljuje se druga
generacija konidija i to se tako ponavlja u toku čitave vegetacije
vinove loze. Zastoj u razvoju parazita i širenju bolesti nastaje jedino
u periodima suhog, beskišnog vremena.
Mjere suzbijanja: Kao
jedini uspješan način borbe protiv peronospore smatra se pravovremena
primjena posebnih preventivnih kemijskih sredstava. Za preventivno
suzbijanje peronospore koristi se fungicid bordoška juha, te tvornički
fungicidi na bazi bakrenog oksiklorida ili hidroksida, ili u kombinaciji
s organskim fungicidima (na bazi cineba, propineba, mankozebam metirama,
kaptana, folpeta, ditianona, diklofluanida, cimoksalina, metalaksila,
fosetila, oksadiksila, benalksila,…). Neki organski fungicidi su
sistemičnog djelovanja te mogu kurativno djelovati, ali i oni samo mogu
zaustaviti razvoj peronospore. Dakle, peronospora se može spriječiti,
ali se ne može liječiti.
Najpogodniji trenutak,
kada treba pristupiti zaštiti loze, može sigurno utvrditi jedino dobro
organizirana prognoza - antiperonosporna služba.
|