Skupština i kušanje vina

U četvrtak, 30.11.2017. održana je u restoranu ZLATNI LAMPAŠ u Zlataru  redovna sjednica Skupštine Udruge i kušanje vina. Također, iznesene  su najnovije informacije o bolestima drva vinove loze od kojih je najopasnija ZLATNA ŽUTICA.

Prije sjednice Skupštine Upravni odbor održao je svoju sjednicu na kojoj se raspravljalo o radu u 2017. te planovima za 2018. godinu koji će se dati na usvajanje Skupštini.

Na samoj Skupštini plan rada i financijski plan za 2018. godinu koji su na razini prijašnjih godina, usvojeni su jednoglasno i bez rasprave. Opći je zaključak da Udruga polako odumire jer nema značajnijeg priliva mlađeg članstva koji bi pridonijeli radu svježim idejama i aktivnostima. To je ujedno slika interesa za vingradastvo i vinarstvo na području djelovanja Udruge, pa i šire.

Gospođa Vesna Vidović, dipl. ing. agr., državna fitosanitarna inspektorica zadužena za Krapinsko zagorsku županiju održala je stručno predavanje o mjerama praćenja zaraze ZLATNOM ŽUTICOM i ostalih bolesti drva vinove loze, te načinu uzimanja uzoraka radi detektiranja zaraze ZLATNOM ŽUTICOM i mjerama za sprečavanje širenja bolesti.

Gospodin Darko Antonina, dipl. ing. agr., pročelnik podružnice Savjetodavne službe za Krapinsko zagorsku županiju prisutne je informirao o mjeri 5.2.1. Ministarstva poljoprivrede koja osigurava sredstva iz EU fondova za nadoknadu šteta od  elementarnih nepogoda i katastrofalnih događaja u koje spada i ZLATNA ŽUTICA, te o načinu povlačenja istih.

Najveće zanimanje ipak je iskazano za kušanje vina i komentare koje je na donesenih osamdesetak uzoraka davao gospodin Igor Horvat, dipl. ing. agr., enolog iz susjedne Slovenije. Većina donesenih vina bila je uredna i bez izraženih mana. Već uobičajeno za prvo kušanje, zapaženo je nekoliko pojava sumporovodika, acetaldehida i povišenih hlapivih kiselina, pa i octikavosti, naročito kod crnih vina i vina koja nisu bila taložena. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima tokom vegetacije, u vinima ove godine nema oporih kiselina i opća kiselost im je relativno niska u odnosu na prosjek iz ranijih godina.

%d blogeri kao ovaj: