Kušanje vina i predavanje o zlatnoj žutici 10.3.2017.

U restoranu Zlatni lampaš u Zlataru održano je 10. ožujka 2017. drugo ovosezonsko probno kušanje vina, zadnje prije službenog ocjenjivanja na Vinarijadi. Gošća – suradnica, enologinja Jasminka Šaško, dipl. ing. agr. gotovo nije imala primjedbi na 53 donesena uzorka vina. U odnosu na prvo kušanje iz prosinca 2016. ovo je veliki napredak koji ukazuje da su nedostaci ispravljeni. Moguće su vina s manama u međuvremenu popijena ili ostavljena kod kuće…
U svakom slučaju, ohrabrujuća najava za ocjenjivanje.

Prije kušanja dipl. ing. agr. Nenad Kantoci iz Savjetodavne službe održao je predavanje o bolesti iz skupine fitoplazmi zlatna žutica vinove loze koja u našim krajevima poprima epidemiološke razmjere. Budući da lijeka nema, preostaje jedino krčenje i uništavanje zaraženih trsova odmah po pojavi simptoma. Također, preporuča se preventivno djelovanje uništavanjem prijenosnika zaraze – američkog cvrčka, te uništavanje njegovih staništa krčenjem šikara i zapuštenih vinograda. Problem je kod obnove zaraženih vinograda, jer se bez obzira na službene kontrole teško sa sigurnošću može utvrditi nije li sadni materijal već zaražen fitoplazmom.

Dipl. ing agr. Darko Antonina također iz Savjetodavne službe dao je nekoliko korisnih informacija o aktualnim poticajnim mjerama za financiranje poljoprivrede, te ponudio pomoć oko izrade prijava na natječaje.

 

Na sjednici Upravnog odbora održanoj prije predavanja podnesena je informacija o izvršenju plana aktivnosti i financijskog plana od početka godine.

Na temelju zaključaka sa sjednice Strukovne grupacije proizvodnje i prerade grožđa pri HGK ŽK Krapina imenovan je Odbor za praćenje i suzbijanje zlatne žutice u sastavu : Zdenko Posarić, Slavko Steklar i Josip Bočkaj.

Imenovan je i Organizacijski odbor za natjecanje i ocjenjivanje vina VINARIJADA 2017. u sastavu: Tomislav Ognjenović, Josip Bočkaj i Zdenko Posarić.

%d blogeri kao ovaj: