Skupština i kušanje vina (14.11.2014.)

U petak, 14. studenoga u „plavoj sali“ hotela „Ivančica“ u Zlataru održana je redovna godišnja Skupština za 2013. godinu. Sva predočena izvješća i planovi usvojeni su bez rasprave i jednoglasno. Plan aktivnosti ostaje isti kao za prethodno razdoblje, dok se financijski plan smanjio za 2.000 kuna i iznosi svega 13.000 kuna na prihodnoj i rashodnoj strani. Razlog smanjenja financijskog plana je što su planirani jedino prihodi od članarine.

Nakon Skupštine slijedilo je prvo kušanje mladih vina berbe 2014. Gošća – suradnica bila je Jasminka Šaško iz Krapine. Ovogodišnja berba nakon niza odličnih ili barem solidnih, bila je gotovo katastrofalna. Vremenski uvjeti s niskim ljetnim temperaturama i svakodnevnom kišom zahtijevali su puno upornosti, truda i znanja da bi se grožđe uspjelo sačuvati. Stoga su rijetki vinari koji su uspjeli napraviti ovogodišnje vino od zdravoga grožđa.

Donesena vina bila su očekivano tanka, s visokim ukupnim kiselinama, često grubim i oporim (s dominacijom jabučne kiseline), nerijetko i s pojavom octikavosti kao posljedicom kiselog botritisa na grožđu. Tek je nekoliko vina dalo naznake da bi na idućoj VINARIJADI opet moglo biti zlata.

Response code is 404
%d blogeri kao ovaj: