Kušanje vina 4.12.2015.

U petak 4. prosinca 2015. s početkom u 18 sati održano je prvo kušanje vina berbe 2015. Mjesto održavanja bio je restoran Zlatni lampaš u Zlataru.

Na kušanje se odazvalo šezdesetak vinara s preko osamdeset uzoraka vina.
Gost – suradnik po prvi puta bio je Goran Marmelić, dip. ing. agr., enolog iz Zagreba koji je već nekoliko godina član ocjenjivačke komisije na Vinarijadi, tako da je dobar poznavatelj zagorskih vina, ali i vina iz svih krajeva Hrvatske jer je konzultant u 11 vinarija.

Marmelić se zalaže za prirodnost vina i proizvodnju uz upotrebu minimalnih doza sumpora. Stoga su se njegove primjedbe u glavnom odnosile na visoke sadržaje slobodnog sumpornog dioksida u vinima, što su naši vinari prema dosadašnjim savjetima smatrali normalnim u ovoj ranoj fazi dozrijevanja vina.

Opći je dojam da su vina odlična s dobrom perspektivom za daljnji razvoj. Tek kod nekoliko vina je primijećena pojava sumporovodika, odnosno merkaptana ili octikavosti, čega je u ranijim godinama bilo puno više.

Marmelić je dao veliki kompliment udruzi Pajdaš rekavši da među stručnim vinarskim krugovima slovi kao jedna od najaktivnijih udruga s najboljim vinima.

%d blogeri kao ovaj: